Kawa Kogi

Pomimo tego, że kawa wywodzi się tylko z Afryki w tym momencie wiodący producenci znajdują się daleko od tego kontynentu. Jednym z czołowych producentów kawy jest między innymi Kolumbia. To właśnie z tego kraju pochodzi kawa Kogi Kolumbia, która może być zakupiona na wiele sposobów. Jaki jest jej profil i gdzie ją zakupić?

Kawa Kogi – pochodzenie

Kawa Kogi to kawa, którą uprawia się w Kolumbii, a dokładniej z rejonów Antioqiua oraz Bolivar. Ziarna te to jedynie tak zwana Arabica, czyli kawa arabska, która wywodzi się głównie z Etiopii i jest uznawana za najlepszy rodzaj kawy na świecie. Ponad 80% produkowanej całkowicie na świecie kawy to właśnie Arabica, a Kolumbia to jej drugi największy producent na świecie odpowiadając za około 15% jej globalnej produkcji. Kawa Kogi charaktreryzuje się sporą wartością kofeiny i mocnym paleniem. Na średnim poziomie jest za to jej kwasowość dlatego świetnie nadaje się do robienia espresso bądź kaw mlecznych. Kogi posiada aromaty czekolady, pomarańczy czerwonej, melona czy też kakao. Zakupić ją można na stronie https://szczyptaorientu.pl/oferta/kawa/kogi/.

Kogi jest polecane do kaw mlecznych, więc świetnie sprawdzi się przy robieniu caffe latte. Można ją zakupić w ziarnach jak i zmieloną na różne sposoby, które sprawdzą się w kawiarce, ale też i french pressie lub dripperze. Więcej takich ciekawych informacji można posiąść poprzez zapoznanie się ze stroną fit4u.com.pl. Dostępny jest tam szereg porad kulinarnych, ale też i dotyczących działania internetu, nowoczesnego markingu czy lifestylu.