Wędliny bez konserwantów - wszystko co warto wiedzieć

Większość ludzi nie wyobraża sobie wyeliminowania mięsa ze swojej diety. Jesteśmy przyzwyczajeni do mięsnych obiadów, ale przede wszystkim do kanapek z wędliną i pysznych sałatek. Obecnie, dzięki modzie na zdrową, nieprzetworzoną żywność staramy się wybierać wędliny bez konserwantów, jak najbardziej naturalne, ponieważ są zdrowe i nie zawierają szkodliwej dla naszego organizmu chemii. Dlaczego powinniśmy jeść wędliny bez konserwantów i jak wybrać najlepsze?

Gdzie kupić naturalne wędliny bez konserwantów?

Przede wszystkim powinniśmy ich szukać:

  • w sklepie ze zdrową żywnością (stacjonarnym i internetowym) - można tam znaleźć szeroki wybór wędlin pieczonych czy wędzonych. Zazwyczaj wędliny produkowane są z ekologicznego mięsa, a receptury i jakość są kontrolowane przez specjalny zespół,
  • na lokalnym bazarku - jest to świetny sposób na poznanie lokalnych dostawców i wyrobów z mięsa i wędlin. W zależności od regionu smak i aromat wędlin może się różnić, a my mamy okazję wyszukania ulubionego specjału.

Naturalne wędliny warto także zrobić samemu, korzystając z przepisów znalezionych w internecie lub pytając doświadczonych w robieniu wędlin krewnych i przyjaciół. Jest do tego potrzebny szynkowar, woreczki i siatka do wędlin oraz dużo chęci. Szykując własnoręcznie wędlinę, mamy pewność czego używamy i jaki smak osiągniemy.

Dlaczego warto spożywać naturalne wędliny?

W przeciwieństwie do sklepowych, pełnych chemii i konserwantów wędlin, naturalne posiadają szereg zalet, takich jak:

  • aromatyczny smak i zapach - jest intensywny, wyjątkowy, kojarzy się z czasami dzieciństwa naszych dziadków, a aromat pozostaje na długo, nawet podczas trzymania w lodówce,
  • brak konserwantów - są produkowane z wysokiej jakości mięsa, na podstawie sprawdzonych przepisów,
  • bezpieczeństwo - są zdrowe i polecane nawet dzieciom,
  • właściwości odżywcze - są źródłem, między innymi witaminy B, która potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz białka, które odpowiada za metabolizm i przyrost masy mięśniowej.

Jak wybrać dobrego producenta naturalnych wędlin?

Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na fakt, czy dostawca wędlin posiada certyfikat EKO, który świadczy o jakości wytwarzanych wyrobów. Co roku odbywają się kontrole, które sprawdzają, w jakich warunkach żyją zwierzęta oraz jak przebiega produkcja wędlin. Jeśli chodzi o zwierzęta, powinniśmy poszukać informacji i dowiedzieć się, czym karmione są zwierzęta. Certyfikowane gospodarstwa powinny karmić zwierzęta naturalną paszą, wolną od GMO i antybiotyków. Również ważne jest, by pochodziły one z wolnego wybiegu, hodowane w naturalnym środowisku, bez zbędnego stresu.

Coraz większa świadomość konsumentów na temat zdrowego stylu życia i odżywiania zaowocował tym, że rynek wędliniarski zaczął się zmieniać, by nadążyć za coraz bardziej wymagającym klientem. Coraz więcej firm wprowadziło i wprowadza naturalne wędliny, bez chemii, konserwantów oraz pilnuje, by zwierzęta były karmione dobrej jakości paszą i traktowane z należnym szacunkiem.