Zużyty olej spożywczy. Co z nim zrobić?

Najczęściej używanym olejem spożywczym w Polsce, jest olej rzepakowy. Ma wielorakie zastosowanie w kuchni domowej i w żywieniu zbiorowym. Jest idealny do robienia majonezów, zimnych sosów, smakowe odmiany służą do tworzenia dressingów. Przede wszystkim jednak służy do smażenia. Dlatego jest najchętniej wykorzystywany przez domowych kucharzy i szefów kuchni dużych placówek gastronomicznych, hoteli czy barów szybkiej obsługi. Inne tłuszcze wykorzystywane w gastronomii to olej kokosowy, smalec. Niestety tłuszcz, w którym smażymy, też się zużywa. Co z nim zrobić?

Zużyty olej spożywczy w domu, co dalej?

Zużyty olej w domowej kuchni nie jest wielkim problemem. Oczywiście nie możemy go wylać do kanalizacji, bo tłuszcz w rurach kanalizacyjnych ma tendencję do zbierania ze sobą innych odpadów. Tworzy wtedy, coś na kształt wielkiej gumy do żucia, która zatyka całą kanalizację. W gospodarstwie domowym zużyty olej należy przelać do szczelnego naczynia (słoika, butelki) i wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Jest to najlepsze i najprostsze rozwiązanie. Możemy też spróbować oddać zużyty olej do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK), niestety nie wszystkie punkty przyjmują tego rodzaju odpady z gospodarstw domowych. Najlepiej sprawdzić tę możliwość na stronie internetowej zakładu oczyszczania, który obsługuje naszą miejscowość.

Trafin Oil

Zużyty olej w gastronomii

Lokale typu fast food, restauracje serwujące dania smażone w głębokim tłuszczu, piekarnie i cukiernie, hotele to miejsca, które generują potężne ilości zużytego oleju. Co z nim zrobić, gdy przestanie być użyteczny? Oczywiście nie wolno tego rodzaju odpadu wylewać do kanalizacji. Punkty odbioru odpadów nie zawsze są przygotowane na pobranie dużej ilości zużytego tłuszczu. Na szczęście są wyspecjalizowane firmy, które zajmują się odbiorem i recyklingiem zużytego oleju spożywczego. Utylizacja oleju prowadzi najczęściej do tego, aby można go było użyć po raz kolejny, ale w innej formie. Zużyty olej, po oczyszczeniu możemy wykorzystać jako:

  • olej opałowy
  • domieszka do oleju mineralnego w piecach centralnego ogrzewania
  • w starszych silnikach diesel
  • surowiec do produkcji biopaliwa
  • składnik tworzyw sztucznych

Zagadnienie, jakim jest utylizacja oleju spożywczego, pomaga nam zrozumieć procesy, jakie muszą zajść nie tylko w mentalności społeczeństwa, ale i w podejściu do ekologii, ochrony środowiska i jego wpływu na życie codzienne każdego z nas. Kiedyś, nikt nie miał problemu z wylaniem zużytego tłuszczu do kanalizacji. I po problemie, a problem był. Na szczęście dzisiaj, edukacja, nowe technologie zmieniają naszą mentalność i postrzeganie świata. Wiemy, że wiele odpadów, pozornie już nadających się tylko na śmietnik, może mieć nowe życie, służąc ludziom i środowisku w nowej roli. Innowacja w ekologii ma szerokie pole działania i może wykazać się w wielu dziedzinach gospodarki, przynosząc naprawdę wymierne korzyści środowisku, pozwalając żyć w zgodzie z naturą. Dbajmy o środowisko, bo w ten sposób dbamy o siebie.