Jak zrobić dobre burgery? 5 najważniejszych zasad

3 min czytania
Jak zrobić dobre burgery?

Na przestrzeni lat, znacznie zmieniło się postrzeganie burgerów. Niegdyś uznawało się je za jedzenie śmieciowe”, sprzedawane w najbardziej obskurnych miejscach. Aktualnie wygląda to zupełnie inaczej. Dzisiaj dobre burgery w Warszawie można kupić w wielu miejscach. Formy przygotowywania ich obecnie opiewają o sztukę. Dobrze wiedzieć jak zrobić je samemu.

Zawsze warto zjeść burgera w dobrej burgerowni. W samej Warszawie dobre burgery http://wypasburger.pl serwuje się w niezliczonej ilości miejsc. Niejednokrotnie, dochodzi do sytuacji kiedy mamy ochotę na burgera, ale nie jesteśmy w stanie udać się do restauracji, bądź zamówić sobie burgera na dowóz. W takim wypadku, wiedza na temat tego jak przygotować dobrego burgera, może okazać się bezcenna.

Jakie wybrać mięso?

Mięso należy kupować wyłącznie w dużych kawałkach. Małe kawałki i mielone mięso warto omijać. Warto wybrać karkówkę, antrykot, szponder czy też polędwicę. Jeżeli nasze mięso jest za chude, można dokupić trochę wołowego tłuszczu. Nie mając pewności co do wyboru mięsa, o radę warto zapytać rzeźnika. Ważne, aby stosunek mięsa do tłuszczu wynosił około 4:1.

Jak zmielić i ulepić kotlet?

Zabierając się za mielenie samemu, warto zastosować maszynkę z sitkiem o dosyć dużych oczkach. Jako, że zależy nam na odpowiedniej fakturze mięsa, musimy zmielić je odpowiednio grubo. Mielenie mięsa dwukrotnie nie jest dobrym pomysłem. Istnieje wtedy ryzyko, że zamiast burgera wyjdzie nam coś przypominającego klops. Mięso na burgera nie trzeba długo wyrabiać.

Podczas formułowania mięsa, należy wziąć pod uwagę, że pod wypływem temperatury skurczy się ono zrobi grubsze. Dlatego, warto pamiętać, aby ulepić je nieco większe niżeli średnica bułek, które wykorzystamy.

Jakie wybrać przyprawy?

Tak, naprawdę burgery nie potrzebują niczego innego, oprócz świeżo zmielonego pieprzu i soli. Mięsa na warto też solić podczas kiedy je wyrabiamy. Może się ono później okazać zbyt lepkie, w skutek rozpuszczenia białek przez sól. Dopiero przed samym smażeniem wystarczy oprószyć je solą i pieprzem z każdej strony, można dać go nieco więcej, jeżeli lubimy ostre jedzenie.

Jak burgera odpowiednio usmażyć?

Jeżeli przygotowujemy burgera w warunkach domowych i nie posiadamy grilla, najlepiej usmażyć go na żeliwnej patelni. Jeżeli chcemy dodać boczek, warto usmażyć go najpierw, a później włożyć na pozostały tłuszcz na patelni burgery. Jeżeli nie wykorzystujemy boczku, można delikatnie posmarować patelnię smalcem pamiętając, że mięso również zawiera tłuszcz, który dodatkowo nawilży mięso.

Hamburgery należy smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Dobrze pamiętać, że powinno ono przybrać ciemnobrązowy kolor. Pod żadnym pozorem nie poleca się dociskania mięsa do patelni, może to spowodować wypłynięcie wszystkich soków, które sprawiają, że jest ono kruche i soczyste. Nie warto też go co chwilę obracać. Trzy minuty z każdej strony to wystarczający czas.

Z czym podawać burgery?

Dużo zależy od tego, na co mamy aktualnie ochotę. Zimą nie warto korzystać ze świeżych warzyw, ponieważ wiadome jest, że nie smakują wtedy najlepiej i mogłyby tylko zepsuć smak naszego burgera. Lepiej poświęcić czas na przygotowanie sezonowych dodatków jak np. dżem z cebuli.

Istotną sprawą są również sosy. Mają one za zadanie połączyć i otulić wszystkie składniki, aby stały się jednym kompletnym daniem. Burgery można serwować osobno z frytkami z ziemniaków lub batatów. Dobrym rozwiązaniem są też różnie sałatki z ziołami.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

lubliniec360_kf
Serwisy Lokalne - Oferta artykułów sponsorowanych